Dressing
"Bine ai venit pe pagina noastră dedicată universului culinar al sosurilor(dressing)! Explorează o gamă variată de rețete, de la cele clasice și tradiționale până la cele inovatoare și exotice. Descoperă secretele și tehnicienle pentru a prepara cele mai delicioase și aromate sosuri, care vor îmbogăți orice fel de mâncare. Alătură-te nouă în călătoria gusturilor și aromele unice ale lumii sosurilor, unde fiecare linguriță este o aventură culinară!"
Sos de roșii clasic
Ingrediente:
- 1 kg roșii coapte
- 1 ceapă mare, tocată
- 2 căței de usturoi, tocați
- 2 linguri ulei de măsline
- 1 linguriță zahăr
- Sare și piper după gust
- Busuioc proaspăt, tocat (opțional)
Mod de preparare:
- Blanșează roșiile în apă fierbinte pentru câteva minute, apoi decojește-le și toacă-le.
- Într-o tigaie mare, încălzește uleiul de măsline și sotează ceapa și usturoiul până devin moi.
- Adaugă roșiile, zahărul, sarea și piperul. Gătește la foc mic timp de 30 de minute, amestecând ocazional.
- La sfârșit, adaugă busuiocul proaspăt tocat, dacă dorești.
Sos Alfredo
Ingrediente:
- 200 ml smântână pentru gătit
- 100 g unt
- 100 g parmezan ras
- 2 căței de usturoi, tocați
- Sare și piper după gust
Mod de preparare:
- Într-o tigaie, topește untul la foc mediu.
- Adaugă usturoiul și sotează-l timp de 1 minut.
- Adaugă smântâna și lasă să fiarbă încet timp de 5 minute.
- Amestecă parmezanul și gătește până se topește complet. Condimentează cu sare și piper.
Sos Béchamel
Ingrediente:
- 50 g unt
- 50 g făină
- 500 ml lapte
- Sare, piper și nucșoară după gust
Mod de preparare:
- Într-o cratiță, topește untul la foc mediu.
- Adaugă făina și amestecă continuu timp de 2 minute.
- Adaugă treptat laptele, amestecând constant pentru a evita formarea cocoloașelor.
- Fierbe la foc mic până se îngroașă, apoi condimentează cu sare, piper și nucșoară.
Sos Pesto
Ingrediente:
- 2 căni busuioc proaspăt
- 1/2 cană parmezan ras
- 1/2 cană ulei de măsline
- 1/4 cană nuci de pin
- 2 căței de usturoi
- Sare și piper după gust
Mod de preparare:
- Într-un blender, adaugă busuiocul, parmezanul, nucile de pin și usturoiul.
- Mixează, adăugând treptat uleiul de măsline până obții o pastă omogenă.
- Condimentează cu sare și piper după gust.
Sos Marinara
Ingrediente:
- 800 g roșii conservate
- 1 ceapă, tocată
- 3 căței de usturoi, tocați
- 2 linguri ulei de măsline
- 1 linguriță oregano uscat
- 1 linguriță busuioc uscat
- Sare și piper după gust
Mod de preparare:
- Într-o tigaie mare, încălzește uleiul de măsline și sotează ceapa și usturoiul până devin moi.
- Adaugă roșiile, oregano, busuiocul, sarea și piperul.
- Gătește la foc mic timp de 20-30 de minute, amestecând ocazional.
Sos de usturoi
Ingrediente:
- 200 ml smântână
- 4 căței de usturoi, tocați
- 2 linguri maioneză
- 1 lingură suc de lămâie
- Sare și piper după gust
Mod de preparare:
- Într-un bol, amestecă smântâna, maioneza, usturoiul și sucul de lămâie.
- Condimentează cu sare și piper după gust.
- Lasă la frigider pentru cel puțin 30 de minute înainte de servire.
Sos de iaurt cu mentă
Ingrediente:
- 200 ml iaurt grecesc
- 1 castravete mic, ras și scurs
- 2 linguri mentă proaspătă, tocată
- 1 cățel de usturoi, tocat
- 1 lingură suc de lămâie
- Sare și piper după gust
Mod de preparare:
- Într-un bol, amestecă iaurtul, castravetele, menta, usturoiul și sucul de lămâie.
- Condimentează cu sare și piper.
- Servește imediat sau păstrează la frigider.
Sos Tzatziki
Ingrediente:
- 200 ml iaurt grecesc
- 1 castravete mare, ras și scurs
- 2 căței de usturoi, tocați
- 1 lingură mărar proaspăt, tocat
- 1 lingură suc de lămâie
- 1 lingură ulei de măsline
- Sare și piper după gust
Mod de preparare:
- Într-un bol, amestecă iaurtul, castravetele, usturoiul, mărarul, sucul de lămâie și uleiul de măsline.
- Condimentează cu sare și piper.
- Lasă la frigider pentru cel puțin 1 oră înainte de servire.
Sos Caesar
Ingrediente:
- 200 ml maioneză
- 2 fileuri de anșoa, tocate
- 2 căței de usturoi, tocați
- 2 linguri suc de lămâie
- 1 linguriță muștar Dijon
- 50 g parmezan ras
- Sare și piper după gust
Mod de preparare:
- Într-un bol, amestecă maioneza, anșoa, usturoiul, sucul de lămâie și muștarul.
- Adaugă parmezanul și amestecă bine.
- Condimentează cu sare și piper după gust.
Sos de brânză
Ingrediente:
- 50 g unt
- 50 g făină
- 500 ml lapte
- 200 g brânză cheddar, rasă
- Sare și piper după gust
Mod de preparare:
- Într-o cratiță, topește untul la foc mediu.
- Adaugă făina și amestecă constant timp de 2 minute.
- Adaugă treptat laptele, amestecând constant pentru a evita formarea cocoloașelor.
- Adaugă brânza și amestecă până se topește complet.
- Condimentează cu sare și piper.
Sos de muștar și miere
Ingrediente:
- 100 ml muștar Dijon
- 50 ml miere
- 2 linguri ulei de măsline
- 1 lingură suc de lămâie
- Sare și piper după gust
Mod de preparare:
- Într-un bol, amestecă muștarul, mierea, uleiul de măsline și sucul de lămâie.
- Condimentează cu sare și piper.
- Servește imediat sau păstrează la frigider.
Sos de hrean
Ingrediente:
- 200 ml smântână
- 3 linguri hrean ras
- 1 lingură oțet de vin alb
- 1 lingură zahăr
- Sare și piper după gust
Mod de preparare:
- Într-un bol, amestecă smântâna, hreanul, oțetul și zahărul.
- Condimentează cu sare și piper.
- Servește imediat sau păstrează la frigider.
Sos Aioli
Ingrediente:
- 2 căței de usturoi, tocați
- 1 gălbenuș de ou
- 1 linguriță muștar Dijon
- 200 ml ulei de măsline
- 1 lingură suc de lămâie
- Sare și piper după gust
Mod de preparare:
- Într-un bol, amestecă usturoiul, gălbenușul de ou și muștarul.
- Adaugă treptat uleiul de măsline, amestecând constant până se îngroașă.
- Adaugă sucul de lămâie și condimentează cu sare și piper.
Sos Chimichurri
Ingrediente:
- 1 cană pătrunjel proaspăt, tocat
- 1/2 cană coriandru proaspăt, tocat
- 2 linguri oțet de vin roșu
- 3 căței de usturoi, tocați
- 1 linguriță fulgi de ardei roșu
- 1/2 cană ulei de măsline
- Sare și piper după gust
Mod de preparare:
- Într-un bol, amestecă pătrunjelul, coriandrul, oțetul, usturoiul și fulgii de ardei roșu.
- Adaugă uleiul de măsline și amestecă bine.
- Condimentează cu sare și piper.
Sos Romesco
Ingrediente:
- 2 roșii mari, coapte
- 1 ardei roșu, copt și curățat
- 1 felie de pâine, prăjită
- 50 g migdale
- 2 căței de usturoi
- 2 linguri oțet de vin roșu
- 1/4 cană ulei de măsline
- Sare și piper după gust
Mod de preparare:
- Într-un blender, adaugă roșiile, ardeiul, pâinea, migdalele și usturoiul.
- Mixează până devine o pastă omogenă.
- Adaugă oțetul și uleiul de măsline treptat, amestecând constant.
- Condimentează cu sare și piper.
Sos Tahini
Ingrediente:
- 1/2 cană tahini (pastă de susan)
- 1/4 cană apă
- 2 linguri suc de lămâie
- 2 căței de usturoi, tocați
- Sare după gust
Mod de preparare:
- Într-un bol, amestecă tahini, apă, sucul de lămâie și usturoiul.
- Condimentează cu sare după gust.
- Ajustează consistența adăugând mai multă apă dacă este necesar.
Sos de soia
Ingrediente:
- 1/2 cană sos de soia
- 2 linguri apă
- 1 linguriță zahăr
- 1 cățel de usturoi, tocat
- 1 linguriță ghimbir ras
Mod de preparare:
- Într-un bol, amestecă sosul de soia, apa, zahărul, usturoiul și ghimbirul.
- Amestecă bine până se dizolvă zahărul.
Sos de stridii
Ingrediente:
- 1/2 cană sos de stridii
- 2 linguri apă
- 1 linguriță sos de soia
- 1 linguriță zahăr
- 1 cățel de usturoi, tocat
Mod de preparare:
- Într-un bol, amestecă sosul de stridii, apa, sosul de soia, zahărul și usturoiul.
- Amestecă bine până se dizolvă zahărul.
Sos Teriyaki
Ingrediente:
- 1/2 cană sos de soia
- 1/4 cană apă
- 1/4 cană zahăr brun
- 2 linguri miere
- 1 cățel de usturoi, tocat
- 1 linguriță ghimbir ras
Mod de preparare:
- Într-o cratiță mică, amestecă sosul de soia, apa, zahărul brun, mierea, usturoiul și ghimbirul.
- Fierbe la foc mic până se îngroașă, aproximativ 5-7 minute.
Sos Hoisin
Ingrediente:
- 1/2 cană sos de soia
- 1/4 cană unt de arahide
- 2 linguri miere
- 2 linguri oțet de vin de orez
- 1 cățel de usturoi, tocat
- 1 linguriță sos Sriracha (opțional)
Mod de preparare:
- Într-un bol, amestecă sosul de soia, untul de arahide, mierea, oțetul, usturoiul și sosul Sriracha, dacă folosești.
- Amestecă bine până la omogenizare.
Sos Sriracha
Ingrediente:
- 10 ardei roșii iuți, tăiați
- 4 căței de usturoi, tocați
- 1/4 cană oțet de vin alb
- 2 linguri zahăr
- 1 linguriță sare
Mod de preparare:
- Într-un blender, adaugă ardeii, usturoiul, oțetul, zahărul și sarea.
- Mixează până devine o pastă omogenă.
- Transferă într-o cratiță și fierbe la foc mic timp de 5-10 minute.
Sos Tabasco
Ingrediente:
- 200 g ardei roșii iuți
- 2 linguri sare
- 2 linguri oțet de vin alb
Mod de preparare:
- Într-un blender, adaugă ardeii și sarea și mixează până devine o pastă.
- Transferă pasta într-un borcan și lasă să fermenteze timp de 2 săptămâni.
- După fermentare, adaugă oțetul și strecoară sosul printr-o sită fină.
Sos Worcestershire
Ingrediente:
- 1/2 cană oțet de vin alb
- 1/2 cană apă
- 2 linguri melasă
- 1 linguriță sos de soia
- 1 cățel de usturoi, tocat
- 1 linguriță ceapă tocată
- 1 linguriță ghimbir ras
- 1/2 linguriță sare
- 1/2 linguriță piper negru
Mod de preparare:
- Într-o cratiță, amestecă toate ingredientele și fierbe la foc mic timp de 10-15 minute.
- Lasă să se răcească și strecoară sosul.
Sos de caramel sărat
Ingrediente:
- 1 cană zahăr
- 1/2 cană unt
- 1/2 cană smântână pentru frișcă
- 1 linguriță sare de mare
Mod de preparare:
- Într-o cratiță, topește zahărul la foc mediu, amestecând constant.
- Adaugă untul și amestecă până se topește complet.
- Încet, adaugă smântâna și sarea, amestecând continuu.
- Fierbe timp de 2-3 minute, apoi lasă să se răcească.
Sos de ciocolată
Ingrediente:
- 200 g ciocolată neagră, tocată
- 200 ml smântână pentru frișcă
- 1 lingură unt
- 1 lingură zahăr
Mod de preparare:
- Într-o cratiță, încălzește smântâna până aproape de fierbere.
- Adaugă ciocolata și amestecă până se topește.
- Adaugă untul și zahărul și amestecă bine.
Sos de mere
Ingrediente:
- 4 mere mari, decojite și tăiate cuburi
- 1/2 cană apă
- 1/4 cană zahăr
- 1 linguriță scorțișoară
Mod de preparare:
- Într-o cratiță, adaugă merele, apa, zahărul și scorțișoara.
- Fierbe la foc mic timp de 20-25 de minute, până merele se înmoaie.
- Pasează sosul cu un blender pentru o textură fină.
Sos de afine
Ingrediente:
- 2 căni afine
- 1/2 cană zahăr
- 1/4 cană apă
- 1 linguriță suc de lămâie
Mod de preparare:
- Într-o cratiță, adaugă afinele, zahărul, apa și sucul de lămâie.
- Fierbe la foc mic timp de 10-15 minute, până afinele se sparg și sosul se îngroașă.
Sos de vanilie
Ingrediente:
- 500 ml lapte
- 1 păstaie de vanilie
- 4 gălbenușuri de ou
- 100 g zahăr
Mod de preparare:
- Într-o cratiță, încălzește laptele și păstaia de vanilie tăiată pe lungime.
- Într-un bol, bate gălbenușurile cu zahărul până devin cremoase.
- Încet, adaugă laptele cald în amestecul de ouă, amestecând constant.
- Transferă amestecul înapoi în cratiță și gătește la foc mic până se îngroașă.
Sos Hollandaise
Ingrediente:
- 3 gălbenușuri de ou
- 1 lingură apă
- 1 lingură suc de lămâie
- 100 g unt, topit
- Sare și piper după gust
Mod de preparare:
- Într-un bol, bate gălbenușurile cu apa și sucul de lămâie.
- Pune bolul peste o cratiță cu apă fierbinte, fără ca fundul bolului să atingă apa.
- Încet, adaugă untul topit, amestecând constant până se îngroașă.
- Condimentează cu sare și piper.
Sos Bearnaise
Ingrediente:
- 3 gălbenușuri de ou
- 1/4 cană oțet de vin alb
- 2 linguri apă
- 1 lingură tarhon proaspăt, tocat
- 100 g unt, topit
- Sare și piper după gust
Mod de preparare:
- Într-o cratiță, fierbe oțetul cu apa și tarhonul până se reduce la jumătate.
- Strecoară și lasă să se răcească.
- Într-un bol, bate gălbenușurile și adaugă amestecul de oțet.
- Pune bolul peste o cratiță cu apă fierbinte și adaugă untul topit treptat, amestecând constant până se îngroașă.
- Condimentează cu sare și piper.
Sos de piper verde
Ingrediente:
- 1/2 cană smântână pentru gătit
- 2 linguri piper verde boabe
- 1 lingură unt
- 1/4 cană coniac
- Sare după gust
Mod de preparare:
- Într-o tigaie, topește untul și adaugă piperul verde.
- Adaugă coniacul și lasă să fiarbă timp de 1 minut.
- Adaugă smântâna și fierbe la foc mic până se îngroașă.
- Condimentează cu sare după gust.
Sos de vin roșu
Ingrediente:
- 1/2 cană vin roșu
- 1/2 cană supă de vită
- 1 ceapă mică, tocată
- 2 linguri unt
- 1 lingură făină
- Sare și piper după gust
Mod de preparare:
- Într-o cratiță, topește 1 lingură de unt și sotează ceapa până devine aurie.
- Adaugă făina și amestecă timp de 1 minut.
- Adaugă vinul și supa de vită și fierbe până se îngroașă.
- Adaugă restul de unt și condimentează cu sare și piper.
Sos de vin alb
Ingrediente:
- 1/2 cană vin alb
- 1/2 cană supă de pui
- 1 ceapă mică, tocată
- 2 linguri unt
- 1 lingură făină
- Sare și piper după gust
Mod de preparare:
- Într-o cratiță, topește 1 lingură de unt și sotează ceapa până devine aurie.
- Adaugă făina și amestecă timp de 1 minut.
- Adaugă vinul și supa de pui și fierbe până se îngroașă.
- Adaugă restul de unt și condimentează cu sare și piper.
Sos de lămâie
Ingrediente:
- 1/4 cană suc de lămâie
- 1/2 cană supă de pui
- 2 linguri unt
- 1 lingură făină
- Sare și piper după gust
Mod de preparare:
- Într-o cratiță, topește 1 lingură de unt și adaugă făina.
- Gătește timp de 1 minut, apoi adaugă sucul de lămâie și supa de pui.
- Fierbe la foc mic până se îngroașă.
- Adaugă restul de unt și condimentează cu sare și piper.
Sos de portocale
Ingrediente:
- 1/2 cană suc de portocale
- 1/2 cană supă de pui
- 2 linguri miere
- 1 lingură unt
- 1 lingură făină
- Sare și piper după gust
Mod de preparare:
- Într-o cratiță, topește untul și adaugă făina.
- Gătește timp de 1 minut, apoi adaugă sucul de portocale și supa de pui.
- Fierbe la foc mic până se îngroașă.
- Adaugă mierea și condimentează cu sare și piper.
Sos de mango
Ingrediente:
- 1 mango mare, curățat și tăiat cuburi
- 1/4 cană suc de lămâie
- 1 lingură miere
- 1/4 linguriță piper cayenne
- Sare după gust
Mod de preparare:
- Într-un blender, adaugă mango, sucul de lămâie, mierea și piperul cayenne.
- Mixează până devine o pastă omogenă.
- Condimentează cu sare după gust.
Sos de fructe de pădure
Ingrediente:
- 2 căni fructe de pădure mixte
- 1/2 cană zahăr
- 1/4 cană apă
- 1 linguriță suc de lămâie
Mod de preparare:
- Într-o cratiță, adaugă fructele de pădure, zahărul, apa și sucul de lămâie.
- Fierbe la foc mic timp de 10-15 minute, până fructele se descompun și sosul se îngroașă.
- Pasează sosul cu un blender pentru o textură fină, dacă dorești.
Sos de alune
Ingrediente:
- 1/2 cană unt de arahide
- 1/4 cană sos de soia
- 1/4 cană lapte de cocos
- 2 linguri suc de lămâie
- 1 cățel de usturoi, tocat
- 1 linguriță ghimbir ras
- 1 linguriță zahăr
Mod de preparare:
- Într-un bol, amestecă untul de arahide, sosul de soia, laptele de cocos, sucul de lămâie, usturoiul, ghimbirul și zahărul.
- Amestecă bine până la omogenizare.
Sos Satay
Ingrediente:
- 1/2 cană unt de arahide
- 1/4 cană lapte de cocos
- 2 linguri sos de soia
- 2 linguri suc de lămâie
- 1 lingură zahăr brun
- 1 cățel de usturoi, tocat
- 1 linguriță fulgi de ardei roșu
Mod de preparare:
- Într-un bol, amestecă untul de arahide, laptele de cocos, sosul de soia, sucul de lămâie, zahărul, usturoiul și fulgii de ardei roșu.
- Amestecă bine până la omogenizare.
Sos de cocos
Ingrediente:
- 1 cană lapte de cocos
- 1 lingură amidon de porumb
- 2 linguri zahăr
- 1/4 linguriță sare
Mod de preparare:
- Într-o cratiță, adaugă laptele de cocos și zahărul.
- Dizolvă amidonul de porumb în puțină apă și adaugă în cratiță.
- Gătește la foc mic, amestecând constant, până se îngroașă.
- Condimentează cu sare după gust.
Sosuri exotice și picante
Sos harissa
Ingrediente:
- 4 ardei roșii iuți, deshidratați
- 2 căței de usturoi, tocați
- 1 linguriță coriandru măcinat
- 1 linguriță chimen măcinat
- 1 linguriță semințe de chimion
- 2 linguri ulei de măsline
- Sare după gust
Mod de preparare:
- Hidratează ardeii iuți în apă caldă timp de 30 de minute.
- Într-un blender, adaugă ardeii, usturoiul, coriandrul, chimenul și semințele de chimion.
- Mixează până devine o pastă omogenă.
- Adaugă uleiul de măsline și condimentează cu sare după gust.
Sos peri-peri
Ingrediente:
- 6 ardei iuți roșii
- 4 căței de usturoi
- 1/4 cană ulei de măsline
- 2 linguri suc de lămâie
- 1 linguriță oregano uscat
- 1 linguriță boia de ardei
- Sare după gust
Mod de preparare:
- Într-un blender, adaugă ardeii, usturoiul, uleiul de măsline, sucul de lămâie, oregano și boiaua.
- Mixează până devine o pastă omogenă.
- Condimentează cu sare după gust.
Sos Ssamjang
Ingrediente:
- 1/4 cană pastă de soia fermentată (doenjang)
- 2 linguri pastă de ardei iute (gochujang)
- 1 cățel de usturoi, tocat
- 1 lingură ulei de susan
- 1 linguriță miere
- Semințe de susan pentru decor
Mod de preparare:
- Într-un bol, amestecă pasta de soia, pasta de ardei, usturoiul, uleiul de susan și mierea.
- Amestecă bine până la omogenizare.
- Presară semințele de susan deasupra înainte de servire.
Sos Gochujang
Ingrediente:
- 1/2 cană pastă de ardei iute (gochujang)
- 2 linguri miere
- 1 lingură sos de soia
- 1 lingură ulei de susan
- 1 linguriță oțet de orez
- 1 cățel de usturoi, tocat
Mod de preparare:
- Într-un bol, amestecă toate ingredientele până la omogenizare.
- Condimentează cu sare după gust, dacă este necesar.
Sos de curry roșu
Ingrediente:
- 2 linguri pastă de curry roșu
- 1 cană lapte de cocos
- 1 linguriță ulei de cocos
- 1 cățel de usturoi, tocat
- 1 linguriță ghimbir ras
Mod de preparare:
- Într-o cratiță, încălzește uleiul de cocos și sotează usturoiul și ghimbirul.
- Adaugă pasta de curry și amestecă bine.
- Adaugă laptele de cocos și fierbe la foc mic timp de 10 minute.
Sosuri pentru deserturi
Sos de căpșuni
Ingrediente:
- 2 căni căpșuni, tăiate felii
- 1/2 cană zahăr
- 1 lingură suc de lămâie
Mod de preparare:
- Într-o cratiță, adaugă căpșunile, zahărul și sucul de lămâie.
- Fierbe la foc mic timp de 10-15 minute, până căpșunile se descompun și sosul se îngroașă.
- Pasează sosul cu un blender pentru o textură fină, dacă dorești.
Sos de caramel
Ingrediente:
- 1 cană zahăr
- 1/2 cană smântână pentru frișcă
- 1/4 cană unt
- 1 linguriță extract de vanilie
Mod de preparare:
- Într-o cratiță, topește zahărul la foc mediu, amestecând constant.
- Adaugă smântâna și untul și amestecă bine.
- Adaugă extractul de vanilie și amestecă până la omogenizare.
Sos de zmeură
Ingrediente:
- 2 căni zmeură
- 1/2 cană zahăr
- 1 lingură suc de lămâie
Mod de preparare:
- Într-o cratiță, adaugă zmeura, zahărul și sucul de lămâie.
- Fierbe la foc mic timp de 10-15 minute, până zmeura se descompun și sosul se îngroașă.
- Pasează sosul cu un blender pentru o textură fină, dacă dorești.
Sos de nucă de cocos și lime
Ingrediente:
- 1 cană lapte de cocos
- 1/4 cană zahăr
- Sucul de la 1 lime
- 1 lingură amidon de porumb
Mod de preparare:
- Într-o cratiță, adaugă laptele de cocos și zahărul și încălzește la foc mediu.
- Dizolvă amidonul de porumb în sucul de lime și adaugă în cratiță.
- Gătește, amestecând constant, până sosul se îngroașă.
Sos de banane
Ingrediente:
- 2 banane, feliate
- 1/4 cană zahăr brun
- 2 linguri unt
- 1/4 cană smântână pentru frișcă
- 1 linguriță extract de vanilie
Mod de preparare:
- Într-o cratiță, topește untul și adaugă zahărul brun.
- Adaugă bananele și gătește timp de 2-3 minute.
- Adaugă smântâna și extractul de vanilie și gătește timp de 2-3 minute, până sosul se îngroașă.
Această colecție de sosuri oferă o gamă largă de opțiuni pentru a îmbogăți și diversifica preparatele culinare. Fiecare sos are caracteristici unice care pot transforma orice fel de mâncare într-o experiență gastronomică de neuitat.
Comentarii
Trimiteți un comentariu