Dressing






 "Bine ai venit pe pagina noastră dedicată universului culinar al sosurilor(dressing)! Explorează o gamă variată de rețete, de la cele clasice și tradiționale până la cele inovatoare și exotice. Descoperă secretele și tehnicienle pentru a prepara cele mai delicioase și aromate sosuri, care vor îmbogăți orice fel de mâncare. Alătură-te nouă în călătoria gusturilor și aromele unice ale lumii sosurilor, unde fiecare linguriță este o aventură culinară!"


Sos de roșii clasic

Ingrediente:

  • 1 kg roșii coapte
  • 1 ceapă mare, tocată
  • 2 căței de usturoi, tocați
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 1 linguriță zahăr
  • Sare și piper după gust
  • Busuioc proaspăt, tocat (opțional)

Mod de preparare:

  1. Blanșează roșiile în apă fierbinte pentru câteva minute, apoi decojește-le și toacă-le.
  2. Într-o tigaie mare, încălzește uleiul de măsline și sotează ceapa și usturoiul până devin moi.
  3. Adaugă roșiile, zahărul, sarea și piperul. Gătește la foc mic timp de 30 de minute, amestecând ocazional.
  4. La sfârșit, adaugă busuiocul proaspăt tocat, dacă dorești.

 Sos Alfredo

Ingrediente:

  • 200 ml smântână pentru gătit
  • 100 g unt
  • 100 g parmezan ras
  • 2 căței de usturoi, tocați
  • Sare și piper după gust

Mod de preparare:

  1. Într-o tigaie, topește untul la foc mediu.
  2. Adaugă usturoiul și sotează-l timp de 1 minut.
  3. Adaugă smântâna și lasă să fiarbă încet timp de 5 minute.
  4. Amestecă parmezanul și gătește până se topește complet. Condimentează cu sare și piper.

Sos Béchamel

Ingrediente:

  • 50 g unt
  • 50 g făină
  • 500 ml lapte
  • Sare, piper și nucșoară după gust

Mod de preparare:

  1. Într-o cratiță, topește untul la foc mediu.
  2. Adaugă făina și amestecă continuu timp de 2 minute.
  3. Adaugă treptat laptele, amestecând constant pentru a evita formarea cocoloașelor.
  4. Fierbe la foc mic până se îngroașă, apoi condimentează cu sare, piper și nucșoară.

Sos Pesto

Ingrediente:

  • 2 căni busuioc proaspăt
  • 1/2 cană parmezan ras
  • 1/2 cană ulei de măsline
  • 1/4 cană nuci de pin
  • 2 căței de usturoi
  • Sare și piper după gust

Mod de preparare:

  1. Într-un blender, adaugă busuiocul, parmezanul, nucile de pin și usturoiul.
  2. Mixează, adăugând treptat uleiul de măsline până obții o pastă omogenă.
  3. Condimentează cu sare și piper după gust.


 Sos Marinara

Ingrediente:

  • 800 g roșii conservate
  • 1 ceapă, tocată
  • 3 căței de usturoi, tocați
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 1 linguriță oregano uscat
  • 1 linguriță busuioc uscat
  • Sare și piper după gust

Mod de preparare:

  1. Într-o tigaie mare, încălzește uleiul de măsline și sotează ceapa și usturoiul până devin moi.
  2. Adaugă roșiile, oregano, busuiocul, sarea și piperul.
  3. Gătește la foc mic timp de 20-30 de minute, amestecând ocazional.

Sos de usturoi

Ingrediente:

  • 200 ml smântână
  • 4 căței de usturoi, tocați
  • 2 linguri maioneză
  • 1 lingură suc de lămâie
  • Sare și piper după gust

Mod de preparare:

  1. Într-un bol, amestecă smântâna, maioneza, usturoiul și sucul de lămâie.
  2. Condimentează cu sare și piper după gust.
  3. Lasă la frigider pentru cel puțin 30 de minute înainte de servire.

Sos de iaurt cu mentă

Ingrediente:

  • 200 ml iaurt grecesc
  • 1 castravete mic, ras și scurs
  • 2 linguri mentă proaspătă, tocată
  • 1 cățel de usturoi, tocat
  • 1 lingură suc de lămâie
  • Sare și piper după gust

Mod de preparare:

  1. Într-un bol, amestecă iaurtul, castravetele, menta, usturoiul și sucul de lămâie.
  2. Condimentează cu sare și piper.
  3. Servește imediat sau păstrează la frigider.

 Sos Tzatziki

Ingrediente:

  • 200 ml iaurt grecesc
  • 1 castravete mare, ras și scurs
  • 2 căței de usturoi, tocați
  • 1 lingură mărar proaspăt, tocat
  • 1 lingură suc de lămâie
  • 1 lingură ulei de măsline
  • Sare și piper după gust

Mod de preparare:

  1. Într-un bol, amestecă iaurtul, castravetele, usturoiul, mărarul, sucul de lămâie și uleiul de măsline.
  2. Condimentează cu sare și piper.
  3. Lasă la frigider pentru cel puțin 1 oră înainte de servire.

 Sos Caesar

Ingrediente:

  • 200 ml maioneză
  • 2 fileuri de anșoa, tocate
  • 2 căței de usturoi, tocați
  • 2 linguri suc de lămâie
  • 1 linguriță muștar Dijon
  • 50 g parmezan ras
  • Sare și piper după gust

Mod de preparare:

  1. Într-un bol, amestecă maioneza, anșoa, usturoiul, sucul de lămâie și muștarul.
  2. Adaugă parmezanul și amestecă bine.
  3. Condimentează cu sare și piper după gust.

Sos de brânză

Ingrediente:

  • 50 g unt
  • 50 g făină
  • 500 ml lapte
  • 200 g brânză cheddar, rasă
  • Sare și piper după gust

Mod de preparare:

  1. Într-o cratiță, topește untul la foc mediu.
  2. Adaugă făina și amestecă constant timp de 2 minute.
  3. Adaugă treptat laptele, amestecând constant pentru a evita formarea cocoloașelor.
  4. Adaugă brânza și amestecă până se topește complet.
  5. Condimentează cu sare și piper.

Sos de muștar și miere

Ingrediente:

  • 100 ml muștar Dijon
  • 50 ml miere
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 1 lingură suc de lămâie
  • Sare și piper după gust

Mod de preparare:

  1. Într-un bol, amestecă muștarul, mierea, uleiul de măsline și sucul de lămâie.
  2. Condimentează cu sare și piper.
  3. Servește imediat sau păstrează la frigider.

Sos de hrean

Ingrediente:

  • 200 ml smântână
  • 3 linguri hrean ras
  • 1 lingură oțet de vin alb
  • 1 lingură zahăr
  • Sare și piper după gust

Mod de preparare:

  1. Într-un bol, amestecă smântâna, hreanul, oțetul și zahărul.
  2. Condimentează cu sare și piper.
  3. Servește imediat sau păstrează la frigider.

 Sos Aioli

Ingrediente:

  • 2 căței de usturoi, tocați
  • 1 gălbenuș de ou
  • 1 linguriță muștar Dijon
  • 200 ml ulei de măsline
  • 1 lingură suc de lămâie
  • Sare și piper după gust

Mod de preparare:

  1. Într-un bol, amestecă usturoiul, gălbenușul de ou și muștarul.
  2. Adaugă treptat uleiul de măsline, amestecând constant până se îngroașă.
  3. Adaugă sucul de lămâie și condimentează cu sare și piper.

Sos Chimichurri

Ingrediente:

  • 1 cană pătrunjel proaspăt, tocat
  • 1/2 cană coriandru proaspăt, tocat
  • 2 linguri oțet de vin roșu
  • 3 căței de usturoi, tocați
  • 1 linguriță fulgi de ardei roșu
  • 1/2 cană ulei de măsline
  • Sare și piper după gust

Mod de preparare:

  1. Într-un bol, amestecă pătrunjelul, coriandrul, oțetul, usturoiul și fulgii de ardei roșu.
  2. Adaugă uleiul de măsline și amestecă bine.
  3. Condimentează cu sare și piper.

Sos Romesco

Ingrediente:

  • 2 roșii mari, coapte
  • 1 ardei roșu, copt și curățat
  • 1 felie de pâine, prăjită
  • 50 g migdale
  • 2 căței de usturoi
  • 2 linguri oțet de vin roșu
  • 1/4 cană ulei de măsline
  • Sare și piper după gust

Mod de preparare:

  1. Într-un blender, adaugă roșiile, ardeiul, pâinea, migdalele și usturoiul.
  2. Mixează până devine o pastă omogenă.
  3. Adaugă oțetul și uleiul de măsline treptat, amestecând constant.
  4. Condimentează cu sare și piper.

Sos Tahini

Ingrediente:

  • 1/2 cană tahini (pastă de susan)
  • 1/4 cană apă
  • 2 linguri suc de lămâie
  • 2 căței de usturoi, tocați
  • Sare după gust

Mod de preparare:

  1. Într-un bol, amestecă tahini, apă, sucul de lămâie și usturoiul.
  2. Condimentează cu sare după gust.
  3. Ajustează consistența adăugând mai multă apă dacă este necesar.

Sos de soia

Ingrediente:

  • 1/2 cană sos de soia
  • 2 linguri apă
  • 1 linguriță zahăr
  • 1 cățel de usturoi, tocat
  • 1 linguriță ghimbir ras

Mod de preparare:

  1. Într-un bol, amestecă sosul de soia, apa, zahărul, usturoiul și ghimbirul.
  2. Amestecă bine până se dizolvă zahărul.

Sos de stridii

Ingrediente:

  • 1/2 cană sos de stridii
  • 2 linguri apă
  • 1 linguriță sos de soia
  • 1 linguriță zahăr
  • 1 cățel de usturoi, tocat

Mod de preparare:

  1. Într-un bol, amestecă sosul de stridii, apa, sosul de soia, zahărul și usturoiul.
  2. Amestecă bine până se dizolvă zahărul.

Sos Teriyaki

Ingrediente:

  • 1/2 cană sos de soia
  • 1/4 cană apă
  • 1/4 cană zahăr brun
  • 2 linguri miere
  • 1 cățel de usturoi, tocat
  • 1 linguriță ghimbir ras

Mod de preparare:

  1. Într-o cratiță mică, amestecă sosul de soia, apa, zahărul brun, mierea, usturoiul și ghimbirul.
  2. Fierbe la foc mic până se îngroașă, aproximativ 5-7 minute.

Sos Hoisin

Ingrediente:

  • 1/2 cană sos de soia
  • 1/4 cană unt de arahide
  • 2 linguri miere
  • 2 linguri oțet de vin de orez
  • 1 cățel de usturoi, tocat
  • 1 linguriță sos Sriracha (opțional)

Mod de preparare:

  1. Într-un bol, amestecă sosul de soia, untul de arahide, mierea, oțetul, usturoiul și sosul Sriracha, dacă folosești.
  2. Amestecă bine până la omogenizare.

Sos Sriracha

Ingrediente:

  • 10 ardei roșii iuți, tăiați
  • 4 căței de usturoi, tocați
  • 1/4 cană oțet de vin alb
  • 2 linguri zahăr
  • 1 linguriță sare

Mod de preparare:

  1. Într-un blender, adaugă ardeii, usturoiul, oțetul, zahărul și sarea.
  2. Mixează până devine o pastă omogenă.
  3. Transferă într-o cratiță și fierbe la foc mic timp de 5-10 minute.

Sos Tabasco

Ingrediente:

  • 200 g ardei roșii iuți
  • 2 linguri sare
  • 2 linguri oțet de vin alb

Mod de preparare:

  1. Într-un blender, adaugă ardeii și sarea și mixează până devine o pastă.
  2. Transferă pasta într-un borcan și lasă să fermenteze timp de 2 săptămâni.
  3. După fermentare, adaugă oțetul și strecoară sosul printr-o sită fină.

Sos Worcestershire

Ingrediente:

  • 1/2 cană oțet de vin alb
  • 1/2 cană apă
  • 2 linguri melasă
  • 1 linguriță sos de soia
  • 1 cățel de usturoi, tocat
  • 1 linguriță ceapă tocată
  • 1 linguriță ghimbir ras
  • 1/2 linguriță sare
  • 1/2 linguriță piper negru

Mod de preparare:

  1. Într-o cratiță, amestecă toate ingredientele și fierbe la foc mic timp de 10-15 minute.
  2. Lasă să se răcească și strecoară sosul.

Sos de caramel sărat

Ingrediente:

  • 1 cană zahăr
  • 1/2 cană unt
  • 1/2 cană smântână pentru frișcă
  • 1 linguriță sare de mare

Mod de preparare:

  1. Într-o cratiță, topește zahărul la foc mediu, amestecând constant.
  2. Adaugă untul și amestecă până se topește complet.
  3. Încet, adaugă smântâna și sarea, amestecând continuu.
  4. Fierbe timp de 2-3 minute, apoi lasă să se răcească.

Sos de ciocolată

Ingrediente:

  • 200 g ciocolată neagră, tocată
  • 200 ml smântână pentru frișcă
  • 1 lingură unt
  • 1 lingură zahăr

Mod de preparare:

  1. Într-o cratiță, încălzește smântâna până aproape de fierbere.
  2. Adaugă ciocolata și amestecă până se topește.
  3. Adaugă untul și zahărul și amestecă bine.

Sos de mere

Ingrediente:

  • 4 mere mari, decojite și tăiate cuburi
  • 1/2 cană apă
  • 1/4 cană zahăr
  • 1 linguriță scorțișoară

Mod de preparare:

  1. Într-o cratiță, adaugă merele, apa, zahărul și scorțișoara.
  2. Fierbe la foc mic timp de 20-25 de minute, până merele se înmoaie.
  3. Pasează sosul cu un blender pentru o textură fină.

Sos de afine

Ingrediente:

  • 2 căni afine
  • 1/2 cană zahăr
  • 1/4 cană apă
  • 1 linguriță suc de lămâie

Mod de preparare:

  1. Într-o cratiță, adaugă afinele, zahărul, apa și sucul de lămâie.
  2. Fierbe la foc mic timp de 10-15 minute, până afinele se sparg și sosul se îngroașă.

Sos de vanilie

Ingrediente:

  • 500 ml lapte
  • 1 păstaie de vanilie
  • 4 gălbenușuri de ou
  • 100 g zahăr

Mod de preparare:

  1. Într-o cratiță, încălzește laptele și păstaia de vanilie tăiată pe lungime.
  2. Într-un bol, bate gălbenușurile cu zahărul până devin cremoase.
  3. Încet, adaugă laptele cald în amestecul de ouă, amestecând constant.
  4. Transferă amestecul înapoi în cratiță și gătește la foc mic până se îngroașă.

Sos Hollandaise

Ingrediente:

  • 3 gălbenușuri de ou
  • 1 lingură apă
  • 1 lingură suc de lămâie
  • 100 g unt, topit
  • Sare și piper după gust

Mod de preparare:

  1. Într-un bol, bate gălbenușurile cu apa și sucul de lămâie.
  2. Pune bolul peste o cratiță cu apă fierbinte, fără ca fundul bolului să atingă apa.
  3. Încet, adaugă untul topit, amestecând constant până se îngroașă.
  4. Condimentează cu sare și piper.

Sos Bearnaise

Ingrediente:

  • 3 gălbenușuri de ou
  • 1/4 cană oțet de vin alb
  • 2 linguri apă
  • 1 lingură tarhon proaspăt, tocat
  • 100 g unt, topit
  • Sare și piper după gust

Mod de preparare:

  1. Într-o cratiță, fierbe oțetul cu apa și tarhonul până se reduce la jumătate.
  2. Strecoară și lasă să se răcească.
  3. Într-un bol, bate gălbenușurile și adaugă amestecul de oțet.
  4. Pune bolul peste o cratiță cu apă fierbinte și adaugă untul topit treptat, amestecând constant până se îngroașă.
  5. Condimentează cu sare și piper.

Sos de piper verde

Ingrediente:

  • 1/2 cană smântână pentru gătit
  • 2 linguri piper verde boabe
  • 1 lingură unt
  • 1/4 cană coniac
  • Sare după gust

Mod de preparare:

  1. Într-o tigaie, topește untul și adaugă piperul verde.
  2. Adaugă coniacul și lasă să fiarbă timp de 1 minut.
  3. Adaugă smântâna și fierbe la foc mic până se îngroașă.
  4. Condimentează cu sare după gust.

Sos de vin roșu

Ingrediente:

  • 1/2 cană vin roșu
  • 1/2 cană supă de vită
  • 1 ceapă mică, tocată
  • 2 linguri unt
  • 1 lingură făină
  • Sare și piper după gust

Mod de preparare:

  1. Într-o cratiță, topește 1 lingură de unt și sotează ceapa până devine aurie.
  2. Adaugă făina și amestecă timp de 1 minut.
  3. Adaugă vinul și supa de vită și fierbe până se îngroașă.
  4. Adaugă restul de unt și condimentează cu sare și piper.

Sos de vin alb

Ingrediente:

  • 1/2 cană vin alb
  • 1/2 cană supă de pui
  • 1 ceapă mică, tocată
  • 2 linguri unt
  • 1 lingură făină
  • Sare și piper după gust

Mod de preparare:

  1. Într-o cratiță, topește 1 lingură de unt și sotează ceapa până devine aurie.
  2. Adaugă făina și amestecă timp de 1 minut.
  3. Adaugă vinul și supa de pui și fierbe până se îngroașă.
  4. Adaugă restul de unt și condimentează cu sare și piper.

Sos de lămâie

Ingrediente:

  • 1/4 cană suc de lămâie
  • 1/2 cană supă de pui
  • 2 linguri unt
  • 1 lingură făină
  • Sare și piper după gust

Mod de preparare:

  1. Într-o cratiță, topește 1 lingură de unt și adaugă făina.
  2. Gătește timp de 1 minut, apoi adaugă sucul de lămâie și supa de pui.
  3. Fierbe la foc mic până se îngroașă.
  4. Adaugă restul de unt și condimentează cu sare și piper.

Sos de portocale

Ingrediente:

  • 1/2 cană suc de portocale
  • 1/2 cană supă de pui
  • 2 linguri miere
  • 1 lingură unt
  • 1 lingură făină
  • Sare și piper după gust

Mod de preparare:

  1. Într-o cratiță, topește untul și adaugă făina.
  2. Gătește timp de 1 minut, apoi adaugă sucul de portocale și supa de pui.
  3. Fierbe la foc mic până se îngroașă.
  4. Adaugă mierea și condimentează cu sare și piper.

Sos de mango

Ingrediente:

  • 1 mango mare, curățat și tăiat cuburi
  • 1/4 cană suc de lămâie
  • 1 lingură miere
  • 1/4 linguriță piper cayenne
  • Sare după gust

Mod de preparare:

  1. Într-un blender, adaugă mango, sucul de lămâie, mierea și piperul cayenne.
  2. Mixează până devine o pastă omogenă.
  3. Condimentează cu sare după gust.

Sos de fructe de pădure

Ingrediente:

  • 2 căni fructe de pădure mixte
  • 1/2 cană zahăr
  • 1/4 cană apă
  • 1 linguriță suc de lămâie

Mod de preparare:

  1. Într-o cratiță, adaugă fructele de pădure, zahărul, apa și sucul de lămâie.
  2. Fierbe la foc mic timp de 10-15 minute, până fructele se descompun și sosul se îngroașă.
  3. Pasează sosul cu un blender pentru o textură fină, dacă dorești.

 Sos de alune

Ingrediente:

  • 1/2 cană unt de arahide
  • 1/4 cană sos de soia
  • 1/4 cană lapte de cocos
  • 2 linguri suc de lămâie
  • 1 cățel de usturoi, tocat
  • 1 linguriță ghimbir ras
  • 1 linguriță zahăr

Mod de preparare:

  1. Într-un bol, amestecă untul de arahide, sosul de soia, laptele de cocos, sucul de lămâie, usturoiul, ghimbirul și zahărul.
  2. Amestecă bine până la omogenizare.

Sos Satay

Ingrediente:

  • 1/2 cană unt de arahide
  • 1/4 cană lapte de cocos
  • 2 linguri sos de soia
  • 2 linguri suc de lămâie
  • 1 lingură zahăr brun
  • 1 cățel de usturoi, tocat
  • 1 linguriță fulgi de ardei roșu

Mod de preparare:

  1. Într-un bol, amestecă untul de arahide, laptele de cocos, sosul de soia, sucul de lămâie, zahărul, usturoiul și fulgii de ardei roșu.
  2. Amestecă bine până la omogenizare.

Sos de cocos

Ingrediente:

  • 1 cană lapte de cocos
  • 1 lingură amidon de porumb
  • 2 linguri zahăr
  • 1/4 linguriță sare

Mod de preparare:

  1. Într-o cratiță, adaugă laptele de cocos și zahărul.
  2. Dizolvă amidonul de porumb în puțină apă și adaugă în cratiță.
  3. Gătește la foc mic, amestecând constant, până se îngroașă.
  4. Condimentează cu sare după gust.

Sosuri exotice și picante


Sos harissa

Ingrediente:

  • 4 ardei roșii iuți, deshidratați
  • 2 căței de usturoi, tocați
  • 1 linguriță coriandru măcinat
  • 1 linguriță chimen măcinat
  • 1 linguriță semințe de chimion
  • 2 linguri ulei de măsline
  • Sare după gust

Mod de preparare:

  1. Hidratează ardeii iuți în apă caldă timp de 30 de minute.
  2. Într-un blender, adaugă ardeii, usturoiul, coriandrul, chimenul și semințele de chimion.
  3. Mixează până devine o pastă omogenă.
  4. Adaugă uleiul de măsline și condimentează cu sare după gust.

Sos peri-peri

Ingrediente:

  • 6 ardei iuți roșii
  • 4 căței de usturoi
  • 1/4 cană ulei de măsline
  • 2 linguri suc de lămâie
  • 1 linguriță oregano uscat
  • 1 linguriță boia de ardei
  • Sare după gust

Mod de preparare:

  1. Într-un blender, adaugă ardeii, usturoiul, uleiul de măsline, sucul de lămâie, oregano și boiaua.
  2. Mixează până devine o pastă omogenă.
  3. Condimentează cu sare după gust.

Sos Ssamjang

Ingrediente:

  • 1/4 cană pastă de soia fermentată (doenjang)
  • 2 linguri pastă de ardei iute (gochujang)
  • 1 cățel de usturoi, tocat
  • 1 lingură ulei de susan
  • 1 linguriță miere
  • Semințe de susan pentru decor

Mod de preparare:

  1. Într-un bol, amestecă pasta de soia, pasta de ardei, usturoiul, uleiul de susan și mierea.
  2. Amestecă bine până la omogenizare.
  3. Presară semințele de susan deasupra înainte de servire.

Sos Gochujang

Ingrediente:

  • 1/2 cană pastă de ardei iute (gochujang)
  • 2 linguri miere
  • 1 lingură sos de soia
  • 1 lingură ulei de susan
  • 1 linguriță oțet de orez
  • 1 cățel de usturoi, tocat

Mod de preparare:

  1. Într-un bol, amestecă toate ingredientele până la omogenizare.
  2. Condimentează cu sare după gust, dacă este necesar.

Sos de curry roșu

Ingrediente:

  • 2 linguri pastă de curry roșu
  • 1 cană lapte de cocos
  • 1 linguriță ulei de cocos
  • 1 cățel de usturoi, tocat
  • 1 linguriță ghimbir ras

Mod de preparare:

  1. Într-o cratiță, încălzește uleiul de cocos și sotează usturoiul și ghimbirul.
  2. Adaugă pasta de curry și amestecă bine.
  3. Adaugă laptele de cocos și fierbe la foc mic timp de 10 minute.


Sosuri pentru deserturi


 Sos de căpșuni

Ingrediente:

  • 2 căni căpșuni, tăiate felii
  • 1/2 cană zahăr
  • 1 lingură suc de lămâie

Mod de preparare:

  1. Într-o cratiță, adaugă căpșunile, zahărul și sucul de lămâie.
  2. Fierbe la foc mic timp de 10-15 minute, până căpșunile se descompun și sosul se îngroașă.
  3. Pasează sosul cu un blender pentru o textură fină, dacă dorești.

Sos de caramel

Ingrediente:

  • 1 cană zahăr
  • 1/2 cană smântână pentru frișcă
  • 1/4 cană unt
  • 1 linguriță extract de vanilie

Mod de preparare:

  1. Într-o cratiță, topește zahărul la foc mediu, amestecând constant.
  2. Adaugă smântâna și untul și amestecă bine.
  3. Adaugă extractul de vanilie și amestecă până la omogenizare.

 Sos de zmeură

Ingrediente:

  • 2 căni zmeură
  • 1/2 cană zahăr
  • 1 lingură suc de lămâie

Mod de preparare:

  1. Într-o cratiță, adaugă zmeura, zahărul și sucul de lămâie.
  2. Fierbe la foc mic timp de 10-15 minute, până zmeura se descompun și sosul se îngroașă.
  3. Pasează sosul cu un blender pentru o textură fină, dacă dorești.

Sos de nucă de cocos și lime

Ingrediente:

  • 1 cană lapte de cocos
  • 1/4 cană zahăr
  • Sucul de la 1 lime
  • 1 lingură amidon de porumb

Mod de preparare:

  1. Într-o cratiță, adaugă laptele de cocos și zahărul și încălzește la foc mediu.
  2. Dizolvă amidonul de porumb în sucul de lime și adaugă în cratiță.
  3. Gătește, amestecând constant, până sosul se îngroașă.

Sos de banane

Ingrediente:

  • 2 banane, feliate
  • 1/4 cană zahăr brun
  • 2 linguri unt
  • 1/4 cană smântână pentru frișcă
  • 1 linguriță extract de vanilie

Mod de preparare:

  1. Într-o cratiță, topește untul și adaugă zahărul brun.
  2. Adaugă bananele și gătește timp de 2-3 minute.
  3. Adaugă smântâna și extractul de vanilie și gătește timp de 2-3 minute, până sosul se îngroașă.

Această colecție de sosuri oferă o gamă largă de opțiuni pentru a îmbogăți și diversifica preparatele culinare. Fiecare sos are caracteristici unice care pot transforma orice fel de mâncare într-o experiență gastronomică de neuitat.




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ciorbă de miel la foc

Rețeta mea